Maistas Anglijoje

Vykstant į bet kurią užsienio šalį, pravartu kuo daugiau apie ją sužinoti. Tai pamalonins ne tik tos šalie gyventojus, bet ir jus pačius, kuomet galėsite mėgautis jūsų žinių suteikiamais privalumais. Pirmiausiai pasidomėkite tai, kas jus iš tikrųjų domina, o vėliau pereikite prie esminių, visiems rūpinčių klausimų. Tarkim, jei ruošiatės keliauti į Angliją, išsiaiškinkite koks gi tas maistas Anglijoje yra iš tiesų. Juk į kelionę neprisidėsite daugybės lietuviškų sumuštinių ir jais nesimaitinsite visą laiką. Jums į pagalbą ateis vietoje pagamintas maistas, kuris greičiausiai skirsis nuo to, kurį valgote namuose. Maistas Anglijoje nėra labai egzotiškas ir skirtumų su lietuviška virtuve nėra tiek jau daug. Kaip bebūtų, jų yra ir tą skirtumą, nors ir ne didelį, turėtumėte pajusti. Galbūt vieniems keliautojams maistas Anglijoje patiks, o kitiems nepatiks. Viskas priklauso nuo jūsų skonio ir to, ar esate labai išrankus ar ne. Dėl vieno galime garantuoti – jums nereiks bijoti, kad restorane užsisakius nežinomą patiekalą, jums bus pateikti šliužai ar kitokie ne visiems priimtini gardumynai. Maistas Anglijoje yra pakankamai konservatyvus, kaip ir patys anglai, todėl turėtų lengvai įtilpti į kiekvieno keliautojo skonio rėmus.

Britiško maisto šaknys yra labai gilios ir stiprios. Jos atsigręžia dar į kolonistų laikus, kuomet dauguma tradicijų paplito Anglijos kolonijose, o tai pat iš jų pasisėmė maisto subtilybių. Būtent dėl šios priežasties, maistas Anglijoje yra toks pat dinamiškas, kaip ir pati šalis ir jos kultūra. Anglijos virtuvė nėra tokia populiari, kaip tarkim Italijos ar Kinijos, tačiau vis tiek turi ką pasiūlyti gurmanams, o kai kurie patiekalai yra žinomi visame pasaulyje, pavyzdžiui rytinė kiaušinienė su šonine ar pietinis arbatėlės gėrimas. Maistas Anglijoje yra pakankamai švelnus ir skanus, labai atitinkantis daugumos Europiečių skonį, prie jo lengva priprasti. Net jei keliaujate į Angliją tik paatostogauti, išvykę iš jos galite gailėtis ir ilgėtis pamėgto maisto. O jei vykstate į Angliją gyventi visam ar bent jau ilgesniam laikui, neturėsite problemų priprantant prie britiško maisto. Juolab, Anglijoje yra daugybė lietuviškų parduotuvių, tad jei jums neįtiks britiškas maistas, galėsite maitintis lietuvišku. Nors jis tiesa, ten yra kur kas brangesnis, nei analogiškai čia, Lietuvoje. Bet grįžkime prie britiško maisto ir išsiaiškinkime, koks gi tas maistas Anglijoje. Jau nuo pačių seniausių laikų, į britų virtuvę vis naujų vėjų atnešdavo įvairios tautos. Pirmiausiai vikingai, po to romėnai, o galiausiai prancūzai. Tai padarė anglišką virtuvę labai įvairia, gausia ir išradinga, galinčia daug ką pasiūlyti ir nustebinti ne vieną gurmaną. Šie „įsiveržėliai“ yra kalti dėl to, kad maistas Anglijoje dabar yra toks įvairus ir skanus, pagardintas puikiausiais prieskoniais. Vikingai, prancūzai į Angliją atgabeno tokius prieskonius kaip šafranas, macis, muskato riešutai, pipirai, imbieras ar net paprasčiausias cukrus. Jie įaugo į anglišką virtuvę, kuri be jų dabar jau nebeįsivaizduojama. Dauguma šių prieskonių atsispindi ir šiuolaikiniuose, ypač šventiniuose patiekaluose, tokiuose kaip slyvų pudingas, kalėdinis tortas ar įvairios bandelės.

Maistas Anglijoje yra labai įtakojamas kitų kultūrų. Kaip įrodymą galima pateikti faktą, kad anglų aristokratai kelis šimtmečius valgė išskirtinai tik prancūzišką maistą. Neverta pamiršti ir Indijos indėlio į anglų virtuvės vystymąsi. Būtent iš ten anglai ir parsivežė arbatą, kurią dabar geria kiekvieną laisvą popietę. Maistas Anglijoje dažniausiai yra pagardinamas kariu ar įmantriais, kartais net aštrokais padažais. Spėkite, iš kur jie atkeliavo? Taip, taip pat iš Indijos. Jau tikriausiai susidarėte įspūdi, koks kultūrų katilas yra Anglijos virtuvė. Joje gausu ženklų tiek iš rytų, tiek iš vakarų bei šiaurės ir pietų. Maistas Anglijoje pragyveno daugybę istorinių laikotarpių ir visais jais keitėsi. Vieni buvo sunkūs, kiti buvo lengvesni. Maistas kentėjo Pasaulinių karų metais. Tuomet buvo nusiaubti visi ištekliai, kurie turėjo būti skirti maisto gaminimui. Taip virtuvė po truputėlį skurdo, tačiau puikiausiai atsistatė pasibaigus karui.

Maistas Anglijoje, matęs daug šilto ir šalto iš tiesų yra puikus. Anglai taip pat gali pasigirti ir puikiais virėjais, pavyzdžiui visame Pasaulyje žinomas Jamie Oliveris. Nuvykus į šią šalį nebijokite eksperimentuoti su maistu,

ne neturėtumėte nudegti liežuvio. Viskas čia yra daugiau ar mažiau skanu, pritaikyta tipinio ragautojo skoniui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *