Maistas Bulgarijoje

Virtuvė – šalies vizitinė kortelė. Kalbant apie Bulgariją, galima teigti, kad jos vizitinėje kortelėje surašyta daug duomenų, kadangi šalies virtuvei didelę įtaką visuomet darė aplinkiniai regionai, ypač Turkija, Rumunija ir netgi rytietiškos šalys. Maistas Bulgarijoje yra gana įdomus ir tikėtina, kad skiriasi nuo to, ką esate įpratę valgyti namie. Jis nėra per daug egzotiškas europiečiams ir daugeliu atveju atpažinsite, ką matote lėkštėje, tačiau bet kokiu atveju – verta paragauti.

Šiame straipsnyje supažindinsime su šiais bulgarų virtuvės aspektais:

  • Maistas Bulgarijoje: tendencijos ir įpročiai
  • Maistas Bulgarijoje: tradiciniai ingredientai
  • Restoranai ir greitas maistas Portugalijoje
  • Bulgariški gėrimai

Patiekalų tendencijos ir mitybos įpročiai

Pusryčiams ir visos dienos metu bulgarai įprastai užkandžiauja nedidelėmis porcijomis, o sočiai valgo tik vakarais po visų dienos darbų. Vienas dažniausiai pasitaikančių vakarienės variantų – garuose arba ant grilio kepta mėsa su salotomis.

Tradicinius bulgarų pusryčius dažnai sudaro puodelis juodos kavos ir cigaretė, o jei vis dar jaučiamas alkis – išgeriamas dar vienas puodelis. Kad ir kaip būtų keista, rytais čia sunku rasti pusryčius tiekiantį restoraną, išskyrus greito maisto arba savitarnos restoranus, tad dauguma užkandžius pusryčiams nusiperka pakeliui į darbą esančiose mažose parduotuvėlėse ar kioskuose, kurių pilna prie kiekvienos traukinių ar autobusų stoties. Juose taip pat galima įsigyti tradicinių pusryčių gėrimų: kise/o mlyako (jogurto) arba boza, rudos spalvos sorų gėrimo, kurio skonis lyg sutrintų pusryčių dribsnių.

Pusryčiams ir visos dienos metu bulgarai įprastai užkandžiauja nedidelėmis porcijomis, o sočiai valgo tik vakarais po visų dienos darbų. Populiariausias bulgariškas užkandis yra banitsa (dažnai vadinama banichka, o kai kur žinoma kaip byurek). Tai sluoksniuotos tešlos pyragaitis su sūriu ar mėsos įdaru. Yra ir kitokių banitsos versijų, pavyzdžiui su kiaušiniais ir cukrumi bei vaisiais. Vienas dažniausiai pasitaikančių vakarienės variantų – garuose arba ant grilio kepta mėsa su salotomis.

Tradiciniai ingredientai

Kadangi bulgarai valgo labai daug salotų, maisto gamyboje plačiai naudojamos daržovės (praktiškai tokios pačios, kaip ir mūsų šalyje), tai pomidorai, pipirai, kopūstai, svogūnai, bulvės, morkos, baklažanai, agurkai, porai. Taip pat valgoma daug ankštinių, ypač lęšių ir pupelių. Bulgarai vartoja daug pieno produktų, daugiausiai jogurto balto sūdyto varškės sūrio ir lydyto sūrio. Šioje šalyje mėgstama ruošiant valgį negailėti įvairių prieskonių, pavyzdžiui dašio, petražolių, krapų, mėtų, paprikų ir bazilikų, kurie auga vietinėse apylinkėse. Intensyvus skonis maistui taip pat suteikiamas ir importiniais prieskoniais, tokiais kaip pipiras, lauro lapai, kmynai, gvazdikėliai, kuminas ir kiti.

Restoranai ir greitas maistas Bulgarijoje

Kaip ir kitose išsivysčiusiose šalyse, čia rasite bet kokio tipo restoranų, tačiau populiariausios yra picerijos, be picų dar siūlančios daugybę rūšių salotų, bei tradicinius bulgariškus patiekalus alaminuts ir skara.

Bulgarijoje labai populiarus greitas maistas. Kaip ir visur, čia kiekvienoje gatvėje pilna kebabinių, konkuruojančių su skaros pardavėjais. Vasarą ir rudenį gatvėse dažnai parduodami virti kukurūzai ir itin populiarūs druska barstyti riestainiai. Populiariausi greito maisto tinklai čia yra McDonalds ir KFC – jie tiesiog masiškai užvaldę didžiuosius Bulgarijos miestus.

Bulgariški gėrimai

Kai kuriuos bulgariškais vadinamus gėrimus laiko savo šalių tradiciniais gėrimais – tai kultūrinės maišaties pasekmė iš praeities, tačiau puikios gėrimų kokybės tai nekeičia.

  • Rakė – ilgą istoriją turintis gėrimas populiarus visame pasaulyje, tačiau visur turintis skirtingus pavadinimus (pavyzdžiui Amerikoje toks pats gėrimas vadinamas burbonu). Jei niekad neragavote šio gėrimo, tereikia žinoti kad tai stiprus gėrimas, kurį galima vadinti likerio ir brendžio deriniu. Rakė gaminama iš fermentuotų vynuogių, slyvų ar praktiškai bet kokių kitų saldžių uogų ar vaisių. Prekybos vietose dažniausiai parduodamas 40% stiprumo, o namuose gaminamas iki 70-80% stiprumo gėrimas.
  • Boza – smagiomis legendomis apipintas, Europoje išpopuliarėjęs kaip natūraliai moterų krūtinę didinantis tradicinis bulgariškas gėrimas. Dėl fermentacijos Bozoje susidaro minimalus kiekis alkoholio, tačiau dėl to jaudintis nereikėtų – jo koncentracija mažesnė nei 1%. Boza gaminama iš keptų kviečių arba sorų miltų ir pasižymi iš saldaus į rūgštų pereinančiu skoniu.
  • Airanas – pats paprasčiausias iš jogurto ir vandens gaminamas gėrimas, kurį nesunku pasiruošti ir pačiam. Puikiai karštą vasaros dieną atgaivinantis ir troškulį numalšinantis maistingas bulgariškas gėrimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *