Maistas Danijoje

Tikras keliautojas nuvykęs į svetimą kraštą būtinai paragauja ko nors iš tradicinės tos šalies virtuvės, kad pasisemtų naujos patirties ir parsivežęs ją į savo šalį galėtų palyginti su kitomis virtuvėmis. Ne išimtis ir Danija. Maistas Danijoje yra gana įvairus ir kontrastingas, kaip ir pati šalis. Jame galite rasti labai daug vadinamojo „junk food“, kurį daugelis danų mėgsta vartoti kasdieną, nes tai yra patogu, palyginus pigu ir greita, o taip pat ir skanu, tačiau taip pat Danijos karalystėje gausu restoranų ir aukšto lygio užeigų, kuriose savo skonį patenkinti galės net ir išrankiausi gurmanai. Tam, kad išsiaiškintumėte, koks gi iš tiesų yra tas maistas Danijoje, skaitykite šį straipsnį iki galo.

Maistas Danijoje gali būti vertinamas dvejopai. Nors kad ir kur bekeliautumėte šioje šalyje, visur nesunkiai rasite kebabų, picų, ar kitų greitų užkandžių krautuvėlių. Jei vis dėl to nuspręsite atsisakyti tokio maisto, tuomet maistas Danijoje jums gali atsieiti gana brangiai, tačiau patikiname, kad jūsų pinigai tikrai nenueis veltui, daniškas maistas iš tiesų yra puikus- aukščiausios klasės. Nacionalinis maistas Danijoje yra galbūt šiek tiek keistas, jei žvelgsime iš lietuviškos pozicijos. Tradicinė daniška virtuvė susideda iš tokių patiekalų kaip marinuota silkė (kuri daugumai lietuvių yra neatsiejama didžiųjų švenčių stalo dalis) , kepta plekšnė ir kitos jūsų maisto gėrybės. Logiška, kad mastas Danijoje nuo senų laikų buvo išgaunamas iš jūros, nes Danijos karalystės salynuose ir nelabai derlingose žemėse būtų gan sunku išauginti pakankamai maisto produktų, tad danai, kaip jūrinė tauta, maistą traukė iš jūros. Būtent todėl, dauguma tradicinių daniškų patiekalų yra susiję su žuvimi. Jei nemėgstate jūrų gėrybių, tuomet ragauti kažką nuo tradiciško, daniško stalo neapsimoka, nes greičiausiai jums vis tiek tai nepatiks.

Kaip bebūtų, maistas Danijoje nėra sudarytas vien tik iš žuvies. Mėsos mėgėjams neteks nusivilti, nes daug daniškų patiekalų yra pagaminti iš labai aukštos klasės mėsos. Pavyzdžiui, kaip tradicinis daniškas patiekalas yra pateikiami mėsos kukuliai. Jie yra pagaminti iš grynos kiaulienos arba kiaulienos maišytos su jautiena. Šie kukuliai tradiciškai pateikiami su originaliu padažu, sustiprinančių mėsos skonį. Kitas nacionalinis patiekalas iš mėsos – „stegt flæsk og persillesovs“, tai plonom juostelėms supjaustyta kiaulienos šonine, ant kurios visada rasite petražolių ir grietinėlės padažą.

Maistas Danijoje neturėtų nuvilti ir alaus mėgėjų. Galbūt ši šalis nėra tokia turtinga savo alaus ištekliais, kaip pavyzdžiui Vokietija, tačiau alus Danijoje yra plačiai paplitęs, kaip gėrimas prie maisto. Tad valgydami tradiciškus daniškus mėsos kukulius, drąsiai galite juos užsigerti ir danišku alumi. Patys danai labai mėgsta gerti valgio metu, nesvarbu ką jie bevalgytų. Žinoma, dažniausiai tai būna mineralinis vanduo arba tonikas, o ne alkoholis. Alkoholį danai sau leidžia gerti tik tuomet, kai visi svečiai jau būna išvykę.

Jei staigiai išalksite savo kelionė metu, maistas Danijoje tikrai jūsų nenuvils. Net jei nesate didžiulis greito maisto mėgėjas, pabandykite paragauti tradiciško daniško hoot- dog’o – skanu ir greita. Jie dažniausiai būna pateikiami itin minkštoje ir skanioje bandelėje, su daugybe pagardinimų – raugintais agurkėliais, salotomis, kepintais arba šviežiais svogūnais. Prie savo hot- dog’o pasirinktinai galėsite gauti kečupo ir majonezo.

Maistas Danijoje neapsieina ir be saldumynų. Smaližiai sukluskite, nes danai turi tikrai puikių desertų. Viešnagės Danijoje metu, bent vieną kartą būtinai paragaukite deserto pavadinimu „ris à l’amande“. Šis pavadinimas kilęs iš prancūzų kalbos, nors tai nieko bendro neturi su prancūziška virtuve, kitaip sakant, tokio patiekalo atitikmens Prancūzijoje tikrai nerasite. Šis desertas pagamintas iš ryžių pudingo, kartu su migdolais bei vyšniomis. Kitas skanus desertas – „æbleskiver“. Tai kamuoliuko formos blyneliai, kažkuo panašūs į vadinamuosius amerikietiškus „pancake“. Jie pateikiami kartu su braškių uogiene. Verta paminėti, gauti kad abu šiuos desertinius patiekalus Danijoje yra įmanoma tik lapkričio ir gruodžio mėnesį (žinoma,

būną ir išimčių). Jei desertai ir maistas Danijoje atsibos ir pasirodys nelabai skanus, pabandykite daniškus saldainius, galbūt jie jums patiks. Parduotuvėje ieškokite saldainių su užrašu „Superpiratos“.

Kaip pasirodo, maistas Danijoje gali tapti ir kelionių į šią šalį priežastimi. Per paskutinius penkerius metus, Kopenhaga tiesiog virė nuo kulinarinių turistų. Ir viskas tik dėl vieno vienintelio restorano, pavadinimu „Noma“, kuris susilaukė didžiulio tarptautinio pripažinimo.

Štai jums patarimas, kaip užtikrinti, kad maistas Danijoje, kurį valgysite, bus tikrai kokybiškas – venkite turistų pamėgtų vietų. Ten pateikiamas maistas dažniausiai būna paruošiamas paviršutiniškai. Didelis danų lankomumas – pats geriausias puikaus maisto indikatorius.

Galų gale, maistas Danijoje nebūtinai turi būti daniškas. Jei nuvykote į Daniją ne dėl to, kad norėtumėte paragauti jos maisto, o dėl to, kad jums be galo patinka ši šalis, jums nebūtina valgyti Daniško maisto. Galbūt jums patinka kokios nors kitos Pasaulio šalies virtuvė ir savo kelionės į Daniją metu norėtumėte mėgautis būtent tokiu maistu? Ne problema, nes tai yra visiškai lengvai įgyvendinama, žinant jog Danijoje, o ypač didesniuose jos miestuose yra pilna restoranų, siūlančių kitų tautų virtuvių patiekalus. Čia rasite tiek italų, tiek prancūzų, tiek kinų ar net indų virtuvių restoranų. Kokybė juose yra taip pat ganėtinai aukšta, nes tokioje konkurencingoje rinkoje, prastą maistą pateikiantis restoranas paprasčiausiai neišsilaikytų.

Tikimės, jog šis straipsnis padėjo jums geriau suprasti, koks gi tas maistas Danijoje ir tai paskatins jus apsilankyti šioje puikioje šalyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *