Maistas Graikijoje

Antikos dvasią sauganti Graikijos virtuvė turtinga įvairių sveikų ir skanių patiekalų įvairove. Tokia graikų virtuvė, kokia yra šiandien, susiformavo per tūkstančius metų ir ne per drąsu būtų sakyti, kad turbūt nėra tokių, kurie galėtų pasakyti, kad šio krašto virtuvėje nerado nepakartojamų patiekalų. Nuostabaus maisto skonis bus vienas iš dalykų, kuriuos tikrai prisiminsite grįžę iš saulėtojo pusiasalio.

Plačiau šiame straipsnyje skaitykite:

  • Maistas Graikijoje: ingredientai
  • Maistas Graikijoje: kultūrinė istorija
  • Tradiciniai graikiški patiekalai
  • Graikiški saldumynai

Maistas Graikijoje: ingredientai

Patiekalų pavadinimai, gaminimo metodai ir ingredientai laikui bėgant šiek tiek keičiasi, tačiau duoną, alyvuogės (ir jų aliejus) bei vynas graikų mityboje buvo amžių amžius ir yra iki šiol. Graikijoje gyvena daugybė mažų ūkelių savininkų, kurie garsėja nuostabiais sūriais, gaminamais iš organinių produktų. Jie patys augina alyvuoges, vaisius, riešutus, grūdus, pupeles ir daržoves, iš kurių gamina daugybę skirtingų patiekalų, į pagalbą pasitelkdami laukines žoleles ir prieskonius. Šie produktai sudaro Graikų virtuvės pagrindą, tad jie gali pasigirti visaverte mityba.

Graikijos klimatas puikiai tinka auginti alyvmedžiams ir citrinmedžiams, tad alyvuogės bei citrinos vieni iš pagrindinių graikų virtuvės elementų. Dažniausiai naudojami prieskoniai – česnakas, raudonėlis, bazilikas, mėta ir čiobrelis – vartojami gaminant patiekalus iš tradicinių daržovių, baklažanų, cukinijų ir visų rūšių ankštinių.

Maistas Graikijoje: kultūrinė istorija

Graikų, kaip ir daugumos kitų šalių, virtuvei didelę įtaką metų metus darė kitos kultūros. Vis dėlto, kitos šalys negali pasigirti tokiu skiirtingų kultūrų mišiniu – Graikija čia užimtų pirmą vietą.

  • Maždaug 350 metų prieš Kristų, kuomet Aleksandras didysis išplėtė Graikijos imperiją nuo Europos iki pat Indijos, graikų virtuvėje didelę žymę paliko šiaurės ir rytų kultūros.
  • 146-ais metais prieš Kristų Graikijos virtuvei didelę įtaką padarė romėnai ir tai jaučiama iki šiol.
  • 330-aisias metais imperatorius Konstantinas Romos imperijos sostinę perkėlė į Konstantinopolį, atsirado Bizantijos imperija, kuri nuo 1453 tapo Osmanų imperijos dalimi ir buvo ja beveik 400 metų. Per tą laiką, dauguma graikiškų patiekalų gavo turkiškus pavadinimus ir dauguma jų išliko iki šių dienų.

Su kiekvienu sėkmingu užsieniečių įsiveržimu graikų mitybos kultūra vis turtėjo, tad šiuo metu Graikijoje galite rasti maisto, kurio šaknys Romoje, Venecijoje, bet kur Balkanuose, Turkijoje, Slavų šalyse ir net Anglijoje. Dauguma graikiškų patiekalų turi originalius vardus minėtose valstybėse, ypač tose, kurios priklausė Osmanų imperijai. 

Tradiciniai graikiški patiekalai

Nuo paprastų iki įmantrių, klasikiniai patiekalai gaminami viso pasaulio graikų maisto entuziastų. Atvykus į Graikiją, tikrai turėtumėte sulaukti pasiūlymų paragauti šių turtingas kulinarijos tradicijas saugančių patiekalų. Žemiau išvardinti patiekalai viso pasaulio virtuvės šefų pripažįstami kaip geriausi graikų virtuvės šedevrai.

  • Moussaka. Tai turbūt vienas iš geriausiai atpažįstamų graikiškų patiekalų. Tai orkaitėje gaminamas sluoksniuotas patiekalas iš baklažanų, prieskoniai gardinto mėsos įdaro ir kreminio bechamel.
  • Tiropites. Šie pirštais valgomi trikampėliai pagaminti iš filo tešlos lakštui ir įdaryti gardžiu graikiškų sūrių mišiniu. Nors jų receptas atrodo gana nesudėtingas, nuostabiausią skonį be abejo pavyksta išgauti tik tikriems graikams
  • Horta Vrasta. Tai patiekalas iš virtų lapinių daržovių. Graikai mėgsta lapines daržoves dėl kelių priežasčių – jos skanios, sveikos ir puikiai auga jų klimate. Maistingųjų medžiagų ir viliojančio kvapo bei skonio derinys puikiai tinka prie bet kokio patiekalo. Dažniausiai šis patiekalas prieš patiekimą apšlakstomas alyvuogių aliejumi ir trupučiu citrinų sulčių.
  • Avgolemono. Populiariausia graikiška vištienos sriuba – soti ir skani. Tokią sriubą Graikijoje mamos ir žmonos dažnai gamina savo šeimoms per pietus arba vakarienę.

Graikiški saldumynai

Saldumynų mėgėjams Graikijoje turėtų patikti, kadangi tradiciniai graikų saldumynai yra išties nepakartojamo skonio. Tradiciškai desertui patiekiami švieži ir džiovinti vaisiai, tačiau ypatingoms progoms graikai gamina įvairius sluoksniuotus saldumynus, kurie dažniausiai saldinami medumi.

  • Baklava. Visų amžių mėgstamiausias klasikinis graikiškas saldumynas, gaminamas iš plonų filo tešlos sluoksnių, su cinamonu gardintų riešutų įdaru. Ypatingas skonis gaunamas saldumyną keletą valandų mirkant saldžiame sirupe.
  • Galaktoboureko. Sunku ištarti pavadinimą, tačiau taip lengva valgyti! Saldus filo tešlos pyragas su saldžiu kremu yra daugelio mėgstamas desertas, kuriam tiesiog neįmanoma atsispirti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *