Maistas Ispanijoje

Kaip ir daugumoje šalių, Ispanijoje mityba turi nemažą kultūrinę reikšmę. Ispanai gali pasigirti geros kokybės, tačiau labai nesudėtingo paruošimo patiekalais. Ispaniški patiekalai gaminami iš visiškai paprastų ingredientų, o ir pats gamybos procesas dažniausiai būna elementarus, tad šios virtuvės pasekėjų galima rasti visur. Dėl paprastumo, ispaniškus patiekalus ypač mėgsta tie, kurie nėra itin geri kulinarai, tačiau tai toli gražu nereiškia, kad šis maistas negali nustebinti savo skoniu.

Kadangi kelionės į Ispaniją tampa vis populiaresniu Lietuvos ir viso pasaulio turistų pasirinkimu, norime papasakoti jums apie šios šalies virtuvę, jos istoriją, tradicijas ir tendencijas, kad nuvykę į šią šalį jau žinotumėte, ką pirmiausia verta paragauti.

Toliau šiame straipsnyje skaitykite:

  • Maistas Ispanijoje: tendencijos ir kulinariniai regionai
  • Ispanų mitybos įpročiai
  • Tradiciniai patiekalai
  • Ispaniški gėrimai

Tendencijos ir kulinariniai regionai

Nedaug žmonių tai žino, tačiau Ispanija yra antra šalis po Šveicarijos, turinti daugiausiai kalnų, tad nenuostabų, kad skirtinguose regionuose klimatas būna labai įvairus: nuo sauso ir karšto Andaluzijos regiono pietuose iki vešlių, žaliuojančių ir drėgnų Galicijos ir Aturijos regionų šalies šiaurėje bei šiaurės vakaruose. Visi šie regionai amžiais būdavo užimami įvairių tautybių žmonių, įskaitant finikiečius, romėnus ir maurus. Vykstant šiems niuansams susidarė mažos feodalinės karalystės, turinčius savo pinigus, kalbą, kultūra ir žinoma – maistą. Nors Ispanija yra viena šalis ir visoje jos teritorijoje du pagrindiniai ingredientai yra česnakas ir alyvuogių aliejus, virtuvėje jaučiami dideli regioniniai skirtumai. Įprastai Ispanija skirstoma į šešis kulinarinius regionus:

  • Šiaurės Ispanijoje garsėja daugybe padažų ir patiekalais, iš jūros gėrybių, o kulinarinės kultūros centrais čia laikomi Galicija ir Asturija;
  • Pirėnai – cilindrones, kepintų pipirų, pomidorų ir svogūnų namai. Šie ingredientai iš Pirėnų regiono keliauja į kitas Ispanijos vietoves, tad jų galime rasti įvairių regionų patiekaluose;
  • Katalunos regionas – troškintų casseroles ir cazuelas gimtinė bei populiarintojas;
  • Rytinis regionas, įskaitant autonomišką Valencijos bendruomenę, pasižymi patiekalais, kurių pagrindą sudaro ryžiai. Vienas populiariausiųjų Paella Valenciana;
  • Andaluzija – regionas, kuriame skrudinta žuvis yra pagrindinis patiekalas, o baruose gėrimai nekad nepatiekiami be tapų (tradicinis ispaniškas užkandis);
  • Centrinėje Ispanijoje kepta mėsa ir cocidos bei mėsos ar žuvies troškiniai sudaro kasdienę mitybą. Vienas kulinarinių centrų šiame regione – Castilla-Leon.

Ispanų mitybos įpročiai

Kiekviena diena Ispanijoje pradedama lengvais pusryčiais (desayuno) maždaug 8-ą valandą ryto. Vėliau valgomi pietūs (comida) – pagrindinis dienos valgymas, kurį sudaro trys patiekalai. Pietus valgyti įprastai susirenka visa šeima ir jie valgomi gana vėlai – apie antrą valandą popiet. Prieš tai, maždaug 10 valandą vakaro patiekiama vakarienė (cena), kuri būna gerokai lengvesnė nei pietūs. Pagrindinius valgymus papildo užkančiai. Vėlyvą rytą dažnai valgomi bollos (maži suktinukai); prie arbatos ar kavos užkandžiaujama merienda arba Chocolate a la Espana (ispaniškas karštas šokoladas), o apie 5-ą valandą vakaro dažniausiai užkandžiauja pyragaičiais, o prieš vakarienę dar valgomos tapos,tradicinis ispaniškas aperityvas.

Tradiciniai patiekalai

Nors Ispanijos miestuose atsidarė daug amerikietiškųjų greito maisto restoranų, šalia jų neišvengiamai būna tradicinių ispaniškų churros (cukruotų keptų obuolių) ir bocadillos, kurios kartu su Tortilla Espanola (ispaniškas omletas) dažnai randamos moksleivių priešpiečių dėžutėse.

Ispaniška virtuvė neįsivaizduojama be šių patiekalų:

  • Cochinillo Asado – kepta kiauliena, riebi išorėje ir traški viduje, puikus pasilinkimas tiems kurie mėgstą minkštą ir sultingą raudoną mėsą su kietesne odele;
  • Pulpo a la Gallega (Galicijos aštuonkojis) – žinomiausiais Galicijos regiono patiekalas. Aštuonkojis ir verdamas ir garnyruojamas paprika, drusku bei alyvuogių aliejumi. Šis patiekalas pasižymi subtiliu skoniu, tačiau ne itin patraukli išvaizda kai kuriuos gali atbaidyti;
  • Paella – tai tarsi vizitinė Ispaniškos virtuvės kortelė, ryžių ir krevečių patiekalas, kuriam aprašyti reikėtų atskiro straipsnio;
  • Gazpacho – šalta pomidorų sriuba;
  • Pastatas Bravas – elementarus patiekalas, primenantis paprastas lietuviškas keptas bulves, tačiau patiekiamas su itin aštriu padažu;

Ispaniški gėrimai

Ispanija žavi lankytojus spalvingų skonių gėrimais. Turbūt nė nereikia pristatinėti Sangrios, tačiau jei neragavote jos Ispanijoje – galima sakyti, kad neragavote visai. Dar vienas, čia itin populiarus gėrimas – sidras, tiesa, ne visose Ispanijos dalyse (dažniausiai gaminamas Asturijoje), tačiau jei tik pavyks jo paragauti – tai daryti tikrai verta. Taip pat svarbu paminėti aukštos kokybės ispanišką vyną. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *