Maistas Kanaruose

Nors Kanarų salos yra Ispanijos dalis, kartais atrodo, kad tai atskira valstybė. Dėl turistų gausos, įvairios užsienio kalbos girdimos dažniau nei ispanų, o istoriniai niuansai suformavo šiek tiek kitokią kultūrą. Tai jaučiama ir vienoje svarbiausių kiekvienos vietovės kultūros dalių – maiste.

Maistas Kanarų salose – vienas iš tų dalykų, kurie išlieka atmintyje po grįžimo iš kelionės praėjus daugybei laiko ir sukelia puikius prisiminimus bei norą grįžti atgal. Tradiciniai paprasti, tačiau neprasti patiekalai nepalieka abejingų ir verčia įsimylėti šį rojaus kraštu vadinamą salyną.

Toliau skaitykite:

  • Maistas Kanarų salose: istorija ir tradicijos
  • Maistas Kanarų salose: pagrindiniai ingredientai
  • Populiariausi Kanarų salų patiekalai
  • Gėrimai Kanarų salose

Maistas Kanarų salose: istorija ir tradicijos

Kanarų salų virtuvėje dėl įvairių istorinių įvykių, karų ir kolonizacijų, rasime ne tik ispaniškų, bet ir portugališkų, Šiaurės Afrikos bei amerikietiškų maisto gaminimo tradicijų bei patiekalų. Atsisukant dar anksčiau, didelę įtaką Kanarų salų virtuvei 14-ajame amžiuje padarė pirmieji Europos gyventojai, guanches aborigenai, gyvenę laikydamiesi mitybos rėžimo, dabar žinomo gofio pavadinimu. Gofio pagrindą sudaro malti ir kepti dribsniai, minkomi su vandeniu. Jie gali būti valgomi šalti ar karšti ir naudojami kaip pagrindas, daugelio vietinių patiekalų gamyboje. Iki šiol sriubose, troškiniuose, žuvies patiekaluose ir net desertuose, gofio randamas labai dažnai ir išlieka vienu pagrindinių Kanarų salų virtuvės elementu.

Pagrindiniai ingredientai

Kanarų salose, kaip ir visoje Ispanijoje, daugumai patiekalų naudojami paprasti ingredientai, augantys vietinėse apylinkėse. Vis dėlto, dėl subtropinio klimato, iš Afrikos atnešamo šilto oro, daugelio čia randamų vaisių ir daržovių bei jūroje gaudomos žuvies, nerasite niekur kitur Ispanijoje. Vartojama labai daug alyvuogių aliejaus, česnako, citrinos. Į daugelio patiekalų sudėtį įeina karvės ar ožkos sūriai bei varškė. Pieno produktai čia mėgstami ir dažnai naudojami gaminant miltinius įvairius miltinius patiekalus. Pietums dažniausiai patiekiami patiekalai iš mėsos ir daržovių. Religija žmonių nevaržo, tad Kanarų salose, taip kaip ir pas mus, valgoma visų naminių ir miško gyvulių mėsa. Dar dažniau nei mėsa, čia vartojamos įvairios jūrinės žuvys, tokios kaip ešerys, kardžuvė, egzotiškoji papūgžuvė, alfonsino ir pejines (mažos saulėje džiovinamos žuvelės).

Populiariausi Kanarų salų patiekalai

  • Puchero canario – dviejų dalių patiekalas, atstojantis ir sriubą ir troškinį. Verdant mėsą ir daržoves gaunamas sultinys valgomas kaip pirmasis patiekalas, o likusi mėsa ir daržovės išdžiovinami ir iš jų pagaminamas troškinys – antrasis patiekalas.Puchero canario labai panašus į cocido madrileno, vienintelis skirtumas yra ingredientai. Puchero canario gaminaas iš moliūgų, kopūstų, saldžiųjų bulvių kaulienos ir jautienos;
  • Papas arrugadas – populiarus Kanarų salų patiekalas, gaminamas iš mažų bulvių verdamų sūriame vandenyje. Bulvės verdamos su odele, tad susidaro sūri plutelė – pagrindinis patiekalo akcentas;
  • Mojos –tradiciniai Kanarų salų padažai, patiekiami su bulvėmis, mėsa ar žuvimi. Dvi populiariausios padažų rūšys yra mojo picon (raudonųjų pipirų) ir mojo verde  (žaliasis), gaminamas iš kalendros arba petražolių;
  • Sancocho – ešerys, verdamas su saldžiosiomis bulvėmis ir patiekiamas su prieskoniniu padažu, dažniausiai mojo picon arba mojo verde;
  • Conejo al salmorejo – triušienos troškinys su pomidorais, dažniausiai patiekiamas su papas arrugadas;
  • Bienmesabe – pasakiško skonio migdolinio kremo desertas, gaminamas su medumi, maltais migdolais, cinamonu ir kiaušinių tryniais;
  • Truchas de Navidad –maži pyragėliai su saldžių bulvių ir migdolų įdaru, tradiciškai valgomi per Kalėdas ir per tradicinį Kanarų karnavalą, švenčiamą prieš pat prasidedant gavėniai.

Gėrimai Kanarų salose

Šimtus metų Kanarų salose gaminamas vynas buvo populiarus tarp Europos elito atstovų, tačiau 1700-aisiais metais pasikeitė vyno produkcijos technologijos ir šį Kanarų pasididžiavimą pakeitė prancūziški ir portugališki vynai. Vis dėlto, ir šiais laikais Lanzarotės saloje, vulkaniniuose laukuose, vis dar gaminamas tradicinis saldus Malmsey vynas.

Firminiai Kanarų vynai gaminami dar dešimtyje salų: Abona, El Hierro, Lanzarote, La Palma, Tacoronte-Accentejo, Valle de Guimar, Valle de la Orotava, Icoden-Daute-Isora, Monte Lentiscal ir Gran Canaria. 2006-aisiais metais kai kuriuose regionuose vyno gamintojai pradėjo eksperimentuoti ir gaminti putojantį vyna Gomera, kurio pagrindą sudaro bananai.

Kiekviena sala turi gėrimų, kurie priskiriami specifiškai toms salos. Tai bananų likeris, medaus romas ir kiti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *