Maistas Kipre

Atostogos Kipre nebūtų tikros atostogos, jei neišbandytumėte tradicinių kipriečių patiekalų ir delikatesų. Jei tradicinis šios salos maistas yra tai, ko jūs ieškote (būtent to ir turėtumėte ieškoti), šiame straipsnelyje jums suteiksime šusnį patarimų bei supažindinsime su pagrindinėmis sąvokomis ir pavadinimais, be kurių būtų sunku nepasimesti Kipro virtuvėje, ypač jei ten planuojate lankytis pirmą kartą.

Nors Kipre galite rasti iš įvairių šalių kilusio maisto, net amerikietiško ar prancūziško, vis dėlto čia viešint rekomenduojame valgyti tai, ką valgo vietiniai gyventojai, nes galėsite būti įsitikinę, kad maistas yra šviežias, o taip pat ir skanus. Čia visuomet galima rasti visą parą dirbančių kepyklėlių ir netgi paprastose mažose užkandinėse tiekiamas maistas yra išties kokybiškas.

Maistas vietiniams Kipro gyventojams reiškia viską – tai vienas svarbiausių dalykų jų gyvenime. Mėsa, žuvis, pieno produktai, vaisiai ir daržovės – šioje virtuvėje rasite visko. Nors vietiniai vis labiau ir labiau įsileidžia vakarietiškas greito maisto tradicijas, autentiška Viduržemio jūros virtuvė čia vistiek išlieka pagrindu.

Jei reikėtų pasakyti vieną ypatybę, kuri puikiausiai apibūdina Kipro virtuvę, tai neabejotinai būtų šviežumas. Maisto kokybė šioje saloje yra neabejotina. Įvairių rūšių daržovės visuomet patiekiamos šviežios ir natūraliai išaugintos, o spalvingiems ir sultingiems vaisiams tiesiog sunku atsispirti. 

Kipro virtuvės šaknys

Dėl unikalios geografinės vietovės, Kipro virtuvėje išpuoselėtas įdomus skonių mišinys, susidaręs iš įvairių kultūrų: Graikijos Turkijos ir Viduriniųjų Rytų. Maistas šiaurinėje Kipro dalyje labiausiai siejamas su turkišku maistu. Pietuose taip pat galite tikėtis iš įvairių kultūrų atėjusių maisto tradicijų, tačiau labiausiai čia įsišaknyję graikiški patiekalai, patiekalų pavadinimai ir jų receptai.

Daugybė kiprietiškų receptų ir ingredientų randami tiek Graikijoje, tiek Turkijoje, o maistas dažnai gardinamas tokiomis pačiomis žolelėmis ir prieskoniais. Populiariausi prieskoniai naudojami maisto gaminimui Kipre yra rozmarinas, kuminas, kalendra, petražolė ir pipiras. Taip pat dažnai mums neįprasta linkme naudojama mėta. Kipro gyventojai dideliu mėtos kiekiu gardina makaronus (kartu su halloumi sūriu). Šie makaronai jau patys savaime yra labai skanūs, tačiau naudojami gaminant macaronia tou fournou – tradicinį sluoksniuotą makaronų, kremo ir džiovintų vaisių patiekalą – jie atsiskleidžia neįprastu ir egzotišku skoniu.

Vegetariškas maistas Kipre

Prieš labiau gilinantis į Kipro virtuvę, norime pradžiuginti žmones, valgančius šiek tiek kitaip – vegetarai, kaip ir visaėdžiai, visai neturi nerimauti dėl to, ką valgys šioje šalyje! Nors į daugumos tradicinių patiekalų sudėtį įeina mėsa, tie patys patiekalai gali būti gaminami su daržovėmis ar žuvimi. Dėl didelio kiekio čia pagaunamos žuvies ir vietinių auginamų daržovių, Kipre gaminamas maistas yra nesunkiai pritaikomas visiems.

Tradicinis maistas Kipre

Kaip jau minėjome anksčiau, kipriečiai dažnai naudoja mėtą taip, kaip daugumai europiečių yra neįprasta. Mėta kartais naudojama mėsos patiekaluose, ypač tradiciniuose mėsos kukuliuose pavadinimu sheftalia arba sheftali. Tai ovalo formos kukuliukai, gaminami iš kiaulienos arba ėrienos ir svogūnų, gardinami petražolėmis bei mėtomis.

Nesupainiokite sheftalios su kitais tradiciniais mėsos kukuliais, vadinamais keftes Kipro pietuose ir koftes šiaurėje (jei buvote graikijoje ir skanavote keftedes – tai toks pats patiekalas). Šiuos žymiuosius kukulius kiekvienas virėjas gamina vis šiek tiek kitaip, bet skonio tai dažniausiai nekeičia. Kartais mėsa sumaišoma su kiaušiniu ir taip pat dažnai gardinama mėta. Tai praktiškai pats populiariausias patiekalas Kipre.

Moderniajame Kipre mėsa ir žuvis vartojamos labai dažnai. Vištiena dažniausiai yra verdama arba troškinama, o raudona mėsa kepama grilyje. Kipriečai labai myli grilyje keptą maistą ir kebabus! Taip pat labai svarbų vaidmenį kipriečių mityboje atlieka halloumi sūris ir daržovės, kuriuos irgi populiaru kepti ant grilio. Itin dažnai valgomi baklažanai, svogūnai bei cukinijos.

Ypač verta paragauti:

  • Meze – puikiausiai su Kipro virtuve supažindinantis patiekalas! Yra apie 30 skirtingų Meze rūšių su mėsos, žuvies, sūrio ar daržovių pagrindu, tad bet kokį skonį turintis Kipro lankytojas tiesiog privalo paragauti;
  • Afelia – vyne marinuota kiauliena su kalendra;
  • Koupepia – vynuogių lapai, įdaryti mėtomis gardinta mėsa ir ryžiais;
  • Stifado – vyne troškinta jautiena su prieskoniais ir daug svogūnų;
  • Loukanika – raudoname vyne išmirkytos, rūkytos dešrelės.
  • Kleftiko – orkaitėje gaminama ėriena, gardinama lauro lapais ir kitais prieskoniais;
  • Lountza – kipriečių stiliumi rūkyta kiauliena;
  • Halloumi – iš avies pieno gaminamas baltas sūris su pipirmėte. Dažniausiai patiekiamas keptas grilyje;
  • Talatouri – patobulinta graikiškojo Tzatziki versija, jogurtas su šviežia mėta ir česnaku.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *