Maistas Kretoje

Vis daugiau tautiečių savo atostogoms pasirenka saulėtąją Graikijos salą Kretą. Kad ir kaip bebūtų gaila, daugiausiai informacijos galima rasti apie orą, kainas, kelionių maršrutus ar viešbučių kokybę, tačiau besidomintiems kultūra iškyla šiokie tokie sunkumai. Dėl šios priežasties, šiame straipsnyje jus supažindinsime su viena ryškiausių kretietiškos kultūros sričių – virtuve. Prisiliesime prie Kretoje gaminamo maisto ingredientų ir filosofijos, o vėliau apžvelgsime dažniausiai sutinkamus aperityvus, užkandžius ir pagrindinius patiekalus.

Plačiau šiame straipsnyje skaitykite:

  • Maistas Kretoje: ko tikėtis?
  • Kretos virtuvės išskirtinumas ir valgymo tradicijos
  • Laukinės žolelės ir žalumynai
  • Vaisiai ir daržovės
  • Aperityvai, užkandžiai ir pagrindiniai patiekalai Kretoje

Maistas Kretoje: ko tikėtis?

Šiomis dienomis prekybos vietose Kretoje galite rasti visus Europoje populiariausius maisto produktus, kuriuos rastumėte ir savo šalyje. Pasirinkimas ne toks didelis ir kainos dėl importo yra šiek tiek didesnės. Vis dėlto, tai neturėtų tapti problema, kadangi dauguma turistų atvykę į šią salą tiesiog pamiršta apie maistą, kurį valgė namuose – juos sužavi tradicinė Kretos virtuvė. „Žmonės užuodžia dvoką, tačiau girdi skanų kvapą“ – tai viena iš dažnai vartojamų esencijų kalbant apie maistą Kretoje.  Žmonės, susidūrę su Kretos virtuve, išties pripažįsta, kad išgirdo kvapą.

Kretos virtuvės išskirtinumas ir valgymo tradicijos

Tradicinė kretiečių mityba vertinama kaip viena sveikiausių visame pasaulyje, o išvaizdos bei skonio kokybė taip pat neprastesnė. Kretos virtuvė yra viena iš seniausių ir geriausiai išlaikiusių savo tradicijas – joje nerasite priemaišų iš kitų kultūrų virtuvių. Kalbant apie maistą Kretoje, svarbiausia paminėti tris savybes: šviežumą, aromatą ir kilmę.

Tradicinius kretiečių valgymo įpročius trumpai galima apibūdinti taip: šeimos stiliumi. Pagrindinė taisyklė – dalinkis su visais. Jei pietaudami su vietiniais įsidėsite salotų ar kito patiekalo atskirai sau, į jus pažiūrės kaip į keistuolį: tiesiog imkit šakutę ir valgykite iš bendro dubens! Ši tradicija suartina žmones, panaikina bendravimo barjerą ir netgi padaro maistą skanesniu. Vis dėlto, mums europiečiams šis gražus paprotys dažnai pasirodo per daug neįprastas, o gal netgi nehigieniškas.

Laukinės žolelės ir žalumynai

Važiuojant į praktiškai bet kurią pusę nuo Kretos sostinės Herakliono, jūs iš karto patenkate į gamtos apsuptį. Tarp nedidelių, dailių kalvų užtektų pavaikštinėti minutę ir namo jau galėtumėte vežtis pilnas saujas geriausių prieskonių: laukinio šalavijo, raudonėlio, čiobrelio ir mairūno. Be viso to, čia galite rasti daugiau nei trisdešimt skirtingų rūšių laukinių žalumynų, kurie puikiai tinka salotoms.

Visa Kretos gamta tiesiog dvelkia žolelėmis ir gėlėmis. Raudonėlis – turbūt dažniausiai čia naudojamas prieskonis, tačiau šalavijas, čiobrelis (šiek tiek kitoks nei mūsų lietuviškasis), petražolė, mairūnas, bazilikas, pankolis ir krapai, taip pat labai dažnai vartojami Kretos virtuvėje. Kretoje, šiais prieskoniais gardina salotas, pagrindinius patiekalus bei iš jų ruošia pasakiškai aromatingas organizmą valančias žolelių arbatas.

Vaisiai ir daržovės

Visos daržovės ir vaisiai naudojami maisto gaminimui (net ir restoranuose!) yra švieži ir užauginti čia pat. Nuo granatų iki pipirų, Kretoje užauginti produktai yra gaivūs, švieži, pasižymintys intensyviu skoniu. Prekybos vietose ištisus metus nerasite visų daržovių rūšių plastikinėse pakuotėse, kaip įprasta europiečiams – čia parduodama tik tai, kas auga būtent tuo metu, tad visuomet galite būti įsitikinęs, kad įsigyjate šviežius produktus. Nors daugumą čia sutinkamų daržovių turbūt esate ragavę, su viena iš dažniausiai Kretoje vartojamų, pavadinimu horta, jums turbūt neteko susidurti. Pažodžiui verčiant tai reikštų žolė ir atrodo ji būtent taip, tačiau prisilietus Kretos virėjų rankoms, pagardinus alyvuogių aliejumi ir citrina ji virsta patiekalu, pasižyminčiu puikiomis savybėmis: sveika, skanu ir egzotiška. 

Aperityvai, užkandžiai ir pagrindiniai patiekalai Kretoje

Dakostradicinis patiekalas Kretoje. Rusks, tradicinė kepta duona yra apkepama keletą kartų, laikoma kelis mėnesius, sudrėkinama šlakeliu vandens ir padengiama trintais pomidorais, alyvuogių aliejumi, sūriu bei raudonėliu. Traški, lengva ir pilna įvairių skonio atspalvių – puikus kasdienis užkandis.

Marinuotos ir raugintos daržovėsartišokai, laukinių svogūnų galvos, juodosios ir žaliosios alyvuogės yra tik pradžia daugybės marinuotų daržovių, vartojamų kaip aperityvas. Jei mėgstate valgyti iš daugybės mažų lėkštelių – Kretos maistas jums patiks.

Fasolakia: šviežios pupelės su šiek tiek trinto pomidoro ir alyvuogių aliejumi. Šio patiekalo paprastumas, tačiau nepaprastas skonis primena mums niekada nespręsti apie knygą pagal viršelį.

Dolmades: įdaryti vynuogių lapai, dažniausiai su ryžiais, žolelėmis ir malta mėsa.

Kretietiškas sūris: apibūdinti šiam sūriui tiesiog nėra tinkamų žodžių. Kelios iš unikalių sūrio rūšių, kurias galite paragauti: anthoiros, avies ir pžkos sūris, kuris yra kietas ir švelnus kol šviežias, tačiau sūrus ir intensyvaus skonio pastovėjęs; kefalotiri, brandintas avies ar ožkos sūris ir mizithra, tradicinis kretietiškas sūris, pagamintas iš šviežio avies pieno. Graviera, tradicinis brandintas sūris Kretoje, taip pat gaminamas iš avies pieno. Ypatingai skanus ir dažnai patiekiamas keptas.Paprasčiausias būdas susipažinti su Kretos sūriu – tiesiog apžvelgti maisto parduotuvių lentynas ar užsukti į specializuotas sūrio parduotuvėles.

Graikiškas jogurtas: turtingo skonio ir kreminės tekstūros – produktas, dėl kurio galima susilydyti. Vietinių gaminamas kretietiškas jogurtas gaminamas iš avies pieno (taip, karvės pieno jie praktiškai nevartoja). Patiekiamas su medumi, riešutais ir vaisiais, šis jogurtas tampa vienu geriausiai atrodančių ir sveikiausių pusryčių pasaulyje.  

Be viso to, turėsite galimybių paragauti įvairiausių jūros gėrybių, sraigių bei kitų produktų, kurių kilmę iš vaizdo lėkštėje kartais sunku nuspėti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *