Maistas Kroatijoje

Koks maistas Kroatijoje yra pats skaniausias?

Burek Kroatijoje

Tikriausiai ne daugelis žinote apie Kroatišką virtuvę. Ji nėra labai populiari Pasaulyje, bet tai toli gražu dar nereiškia, kad ji nėra patraukli ir verta jūsų dėmesio. Jei reikėtų įvardinti Kroatiškos virtuvės ypatybes, tai pirmiausiai tektų paminėti jūrų gėrybes. Visos jos yra išgaunamos ne iš ko kito, kaip iš Adrijos jūros, skalaujančios Kroatijos krantus.

Kitas dalykas, kurį labai lengva pastebėti Kroatiškoje virtuvėje – tai Itališkos virtuvės įtaka jai. Tikriausiai dėl to, kad Italija yra visai arti Kroatijos, pastarosios gaminimo tradicijos buvo gerokai paveiktos italų maisto paruošimo papročių. Tad, jei esate visame Pasaulyje garsios Itališkos virtuvės mėgėjas, svečiuodamasis Kroatijoje tikrai neturėtumėte nusiminti, nes ji yra labai panaši į Itališką. Kroatijos regionuose, labiau nutolusiuose nuo jūros, valgymo tradicijos yra šiek tiek kitokios, maistas čia mažiau siejamas su jūra. Ten daugiausiai dominuoja ir populiariausi yra įvairūs mėsos kepsniai ir troškiniai, kurie turėtų labai pritikti ir patikti tradiciško lietuviško skonio turėtojui. Jei kalbant apie gėrimus, tai Kroatija, taip
pat kaip ir jau minėtoji Italija, gamina labai daug kokybiško ir skanaus vyno. Viename regione labiausiai paplitęs raudonasis vynas, o kitame – baltasis. Kroatijoje, kaip ir Lietuvoje, pirkti bei vartoti alkoholį galima nuo 18 metų, tad jei vis dar esate jaunesnis, jums gali ir netekti pajusti nuostabaus Kroatiško vyno skonio.

Ko reikėtų paragauti?

Kroatiškas patiekalas

Tikriausiai jau susidarėte bendrą įspūdį, koks gi yra maistas Kroatijoje – labai panašus į Itališką. Bet visą tai reikėtų konkretizuoti, kad jūs galėtumėte geriau įsivaizduoti kaip atrodo tikri, tradiciški Kroatiški patiekalai ir susiplanuoti, ką reikės užsisakyti, kuomet nuvyksite į tą šalį. 

Pateiksime originalius patiekalų bei gėrimų pavadinimus, kroatų kalba, tad jūs galėsite juos įsiminti ir nuvykę į Kroatiją, žinosite ką matote restorano meniu, kadangi ne visuose Kroatijos restoranuose meniu yra pateikiamas ir anglų kalba.

Salata od hobotnice. Šis patiekalas skirtas gurmanams, mėgstantiems šiek tiek egzotiškesnį maistą. Tai yra aštuonkojo salotos. Į jų sudėtį įeina aštuonkojis, virtos bulvės, svogūnai, susmulkintos petražolės, alyvuogių (dažniausiai užaugintų pačioje Kroatijoje) aliejus, sutrintas česnakas ir citrinų sultys. Šių salotų verta paragauti visiems, mėgstantiems jūrų gėrybes bei šiek tiek aštresnius skonius.

Pršut i paški sir. Tai džiovintas sūris, kuris būtinai turi būti pagamintas iš ožkos pieno. Šis skanus sūris dažniausiai yra patiekiamas kaip užkandis prie tam tikrų patiekalų restoranuose bei kavinėse, tad net jei ir nepirksite šio sūrio Kroatiškoje parduotuvėje, yra didelė tikimybė, jog jums teks jo paragauti užsisakius vieną ar kitą patiekalą restorane.

Crni riýot. Tai yra juodas rizoto. Jis gaminamas iš sepijos, kuri būna iškepta jos paties „rašale“ (juodame skystyje, kurį išleidžia visi kalmarai). Šis patiekalas gali būti pateikiamas ir kaip užkandis, ir kaip pagrindinis patiekalas.

Janjenita. Tai ėriuko kepsnys. Jis labai populiarus visoje Kroatijoje, tad šio patiekalo bus galima užsisakyti praktiškai kiekvienoje kavinėje ar restorane.

Tartufi. Triufeliai. Tokio skanumyno, Lietuvoje tikriausiai nerasite, tad nuvykus į Kroatiją tiesiog būtina jų paragauti!

Kroatiškas vynas

Tai yra tikriausiai patys populiariausi ir plačiausiai paplitę tradiciški Kroatiški patiekalai, kuriuos derėtų paragauti, norint sakyti, jog tikrai keliavote po šią šalį. Tačiau, maistas Kroatijoje nebūtų toks gardus, jei jo negalėtumėte užsigerti įvairiais, puikiais Kroatiškais gėrimais. Tad išsiaiškinkime, ką vertėtų gerti, esant Kroatijoje.

Dignač – garsusis raudonas Kroatiškas vynas. Nors jis yra gaminama tik viename Kroatijos regione, tačiau šiais laikais jo galima įsigyti visoje Kroatijoje, kad ir kur bekeliautumėte.

Malvazija – baltasis vynas, savo kokybe niekuo nenusileidžiantis raudonajam vynui. Viskas priklauso nuo jūsų skonio ir to ką labiau mėgstate – ar raudoną, ar baltą vyną.

Kava – kaip jau supratote, tai kava. Visoje Kroatijoje ji yra aukščiausios klasės, o jos gėrimo tradicijos yra atkeliavusios iš Italijos. Populiariausia ir dažniausiai geriama kavai, tai kava su pienu arba ekspreso kava.

Jei svečiuodamiesi Kroatijoje, paragausite bent kelių iš šių patiekalų ir atsigersite bent kelių gėrimų, suprasite, kad maistas Kroatijoje yra iš tiesų gardus ir niekuo nenusileidžia net populiariajai Itališkai virtuvei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *