Maistas Norvegijoje

Išbandykite tik tai, kas geriausia – skaniausias maistas Norvegijoje

Daugelis žmonių nuvykę į kitą šalį nekantrauja išmėginti jos kulinarinius pasiūlymus. Tačiau dažnai atsitinka taip, kad žmonės lieka nusivylę maistu ir jo skoniu, kadangi jis pasirodo kiek nepriimtinas. Maistas Norvegijoje taip pat gali jus nuvilti ir jums nepatikti, tačiau jei tai, ką dedate į savo burną rinksitės protingai ir atsakingai, to tikrai nenutiks, o Norvegijos nacionalinė virtuvė ir patiekalai paliks jums gilų įspūdį. Tačiau iš kur paprastam žmogui žinoti, koks maistas Norvegijoje yra skanus ir priimtinas, o koks ne? Visada galite pasiskaityti įvairius kelionių gidus ar panaršyti internete ir gauti reikiamos informacijos. Būtent tai jūs dabar ir darote – kaupiate reikiamą informaciją, kuri padės jums kelionės į Norvegiją metu. Šiame straipsnyje apžvelgsime patiekalus bei gėrimus, kuriuos derėtų paragauti nuvykus į Norvegiją, jei norite turėti pilnavertę kelionę, kartu su kokybišku maistu.

Maistas Norvegijoje yra pavadintas sunkiais norvegiškais pavadinimais, kuriuose dažnai būna tokių raidžių, kurių lietuviškoje abėcėlėje net nėra, tad patariame jums nusirašyti patikusio patiekalo pavadinimą ir nerizikuoti tuo, jog galite jį labai lengvai užmiršti.  

1. Pirmasis patiekalas neturi sunkaus pavadinimo, tai tiesiog norvegiška lašiša. Ilga Norvegijos jūros pakrantė, daugybė fjordų, ežerų ir upių, šią nuostabią šalį paverčia viena iš didžiausių žuvininkystės šalių visame Pasaulyje. Čia ne tik tai gausu žuvų, be visa ko ji yra pačios aukščiausios kokybės. Taip yra todėl, jog praktiškai visi Norvegijos vandenys yra labai šalti, o žuvis šaltuose vandenyse auga daug lėčiau, būtent todėl ir įgauną nepaprastai skanų ir stiprų skonį. Tad galite drąsiai užsisakinėti visus patiekalus, kurių pagrindas yra norvegiška lašiša ir tikrai nepasigailėsite.

2. Brunost. Tai rudas sūris, pagardintas įvairiais prieskoniais bei karamele? Skamba egzotiškai ir viliojančiai, tiesa? Nors šis sūris dažniausiai yra pateikiamas ne kaip patiekalas, o tik kaip užkanda, priedas prie kito patiekalo, jį taip galima valgyti kartu su duona ar skrebučiu. Skonis iš tiesų puikus – sūris tiesiog tirpsta burnoje.

3. Smalahove. Ne visas maistas Norvegijoje yra iš žuvies. Truputį pasižvalgius, nesunkiai galima rasti ir mėsos, kitų patiekalų. Vienas iš jų yra „smalahove“. Tai yra ėriuko galva. Taip, jūs perskaitėte teisingai. Kai kam tai gali pasirodyti nepriimtina ir net šlykštu, tačiau patiems norvegams tai yra gardus delikatesas. Pabandykite, galbūt jums tai taip pat patiks! Galva būna apibarstoma arba įtrinama su druska, kartais išrūkinama, bei sudžiovinama. Tuomet ji išverdama vandenyje bei pateikiama su daržovėmis. Patys norvegai suvalgo visą galvą, kartais net akis. Tai yra tradicinis Kalėdų patiekalas, kilęs iš šiaurės Norvegijos.

4. Kaip jau pastebėjote, norvegai mėgsta avieną. Jei jums taip pat prie širdies ši mėsa, galite paragauti patiekalo pavadinimu Pinnekjøtt. Tai sūdyti ir išdžiovinti avių šonkauliai. Kartais būna patiekiami ir rūkyti. Dažniausiai būna rūkomi beržinių malkų dūmuose. Tai taip pat klasikinis kalėdinis patiekalas, dažniausiai pateikiamas kartu su dešrelėmis, bulvių koše bei daržovėmis. Skonis iš tiesų priimtinas, patiks tiek mažiems, tiek dideliems gurmanams.

5. Užvalgius, visada reikia ir atsigerti. Jei norite kažko daugiau, nei paprastos sultys ar alus, galite užsisakyti tradicinių norvegiškų gėrimų. Vienas iš jų, gėrimas labai paprastu ir žaismingu pavadinimu – solo. Tai ganėtinai pigus ir nesudėtingas gėrimas, kurio didžiąją dalį sudaro paprastas vanduo, kuris yra paskanintas apelsinų skoniu.

6. Kitas nacionalinis norvegų gėrimas – aquavit. Tai gėrimas, kurio pagrindą sudaro bulvės, o tiksliau jų sultys. Visa tai pagardinama įvairių žolelių prieskoniais. Tai nėra labai gaivinantis gėrimas, bei nėra jokių garantijų, jog jo skonis jums patiks. Užsisakykite jį tik tuo atveju, jei nebijote rizikuoti ir trokštate išmėginti nacionalinę Norvegijos virtuvę. Tai taip pat tradicinis Kalėdų gėrimas.

7. Na ir pabaigai – lengvas norvegiškas užkandis. Reker norvegiškai reiškia krevetes. Jei mėgstate jas, būtinai paragaukite šio patiekalo Norvegijoje. Jas galima valgyti praktiškai su bet kuo – duona, batonu ar skrebučiu.

Maistas Norvegijoje yra šiek tiek egzotiškesnis nei Lietuvoje, tad renkantis ką valgyti, derėtų būti atsargiems. Jei nežinote vieno ar kito patiekalo, pasikonsultuokite su padavėju, iš ko jis pagamintas. Visi aukščiau išvardyti patiekalai, išskyrus ėriuko galvą, turėtų būti priimtini tradiciškam lietuviškam skoniui ir mažiau ar daugiau skanūs.  

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *