Maistas Portugalijoje

Maistui Portugalijoje skiriamas didelis dėmesys. Tradiciniai portugalų patiekalai dažniausiai gaminami iš paprastų ingredientų, priklausomai nuo to, kas auga tam tikrame regione, o patiekalų pagrindą dažnai sudaro žuvis. Buvusios portugalų kolonijos Afrikoje, Indijoje ir Tolimuosiuose Rytuose, šios šalies virtuvei padarė nemenką įtaką ir dėl šios priežasties ji smarkiai skiriasi nuo šalia esančių Viduržemio jūros valstybių. Portugalų virtuvė garsėja aukštos kokybės vynų bei sūrių įvairovę, o pasakiškiems desertams tiesiog sunku atsispirti.

Toliau šiame straipsnyje skaitykite:

  • Maistas Portugalijoje: tendencijos ir įpročiai
  • Maistas Portugalijoje: pagrindiniai ingredientai
  • Tradiciniai portugalų patiekalai
  • Vynas ir sūris

Tendencijos ir įpročiai

Tradicinius portugalų pusryčius tradiciškai sudaro tik kava ar pienas ir duona su sviestu, džemu, sūriu ar jautiena. Pietūs, dažniausiai trunkantys ilgiau nei valandą, tiekiami tarp pirmos ir trečios valandos popiet, o vakarienė patiekiama vėlai, aštuntą vakare arba dar vėliau. Į pietus ir vakarienę beveik visuomet įeina sriuba. Populiariausia sriuba yra caldo verde su bulvėmis, lapiniu kopūstu ir chourico dešrelių riekelėmis. Į daugumos patiekalų sudėtį įeina žuvis, dažniausiai menkė (portugalų vadinama bacalhau). Tradiciniai desertai yra ryžių pudingas su cinamonu ir karamelinis pudingas, šalia kurių dažnai paiekiami įvairūs sūriai. 

Pagrindiniai ingredientai

Portugališkų patiekalų skonį pabrėžia didelė prieskonių įvairovė, pavyzdžiui: piri piri (aštrus čili pipiras), vanilė, cinamonas ir šafranas. Šiuos prieskonius, taip pat ir imbierą bei kalendrą į Europos virtuvę įnešė būtent portugalai. Kava, ananasai, bulvės ir ryžiai taip pat išpopuliarėjo portugalų dėka. Pietų Prancūzijai didelę įtaką darė arabai ir maurai, tad iki šiol išlikusi tradicija valgyti daug migdolų ir figų bei iš jų gaminti saldumynus. Kaip ir minėjome anksčiau, pagrindiniuose patiekaluose dažniausiai pagrindą sudaro žuvis, tačiau mėsos, ypač vištienos ir jautienos čia valgoma ne ką mažiau. Portugalija yra pirmoji neazijietiška šalis, kuri kasdienėje virtuvėje pradėjo naudoti ryžius. Visoje šalyje auginamos bulvės, svogūnai, greipfrutai, moliūgai ir įvairių rūšių citrinos – jie taip pat įeina į kasdienių patiekalų sudėtį.

Tradiciniai portugalų patiekalai

  • Caldo Verde – tradicinė portugališka žalia sriuba su chourico;
  • Pasteis de Nata – kreminiai pyragaičiai – tikras portugališkas malonumas!;
  • Bacalhau a Gomes de Sa –troškinta menkė su bulvėmis ir svogūnais;
  • Feijoada –garuose troškinta mėsa su pupelėmis;
  • Pao Doce –lengvo skonio, puri portugališka saldi duona, puikiai tinkanti pusryčiams;
  • Cozido Portuguesa –mėsos ir daržovių troškinys gaminamas garuose. Sveiki, sotūs ir skanūs pietūs;
  • Bacalhau Bras –menkė su kiaušiniais ir druska – pats populiariausias portugališkas patiekalas. Sakoma, kad yra tiek skirtingų būdų paruošti šį patiekalą, kiek metuose dienų. Šis patiekalas valgomas visus metus, tačiau itin svarbus per Kalėdas – be jo portugalai neįsivaizduoja šios šventės;
  • Arroz Doce –portugališkas saldžių ryžių pudingas;
  • Pao de-Lo – portugališkas pyragas, kuriam negali atsispirti nei vienas smaližius.

Vynas ir sūris

Nei vienas patiekalas, nesvarbu ar jis įmantrus ar visai paprastas, neįsivaizduojamas be vyno. Raudonas, baltas, „žalias“ ir rožinis vynas gaminamas visuose Portugalijos regionuose. Nors užsienio šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, dažnai randamas rožinis portugališkas vynas, pačioje valstybėje jis nėra populiarus ir gaminamas daugiausia eksportavimui. Paslaptingai skambantis „žalias“ vynas iš tikrųjų nėra žalios spalvos – tokį pavadinimą Vinho Verde jam suteikė dėl specifinių skonio savybių ir dėl to, kad yra „jaunas“, kitaip sakant – nebrandintas. „Žalias“ vynas gali būti tiek raudonas, tiek baltas, tiek rožinis tačiau yra gaminamas tik šiaurės vakaruose esančioje Minho provincijoje. Prie desertų dažniausiai patiekiamas Douro regione gaminamas portveinas.

Kartu su vynu portugalai dažniausiai mėgaujasi ir įvairiais sūriais, kurių pasirinkimas čia išties platus. Įprastai Portugalijoje sūriai gaminami iš avies, ožkos arba abiejų šių gyvūnų pieno ir pasižymi labai stipriu skoniu bei kvapu. Azore vienos rūšies sūris gaminamas iš karvės pieno, tačiau ypatingu būdu jam suteikiamas pikantiškas skonis. Į portugališkų receptų sudėtis sūriai neįeina, tad dažniausiai yra valgomi vieni prieš arba po pagrindinių patiekalų. Pagrindiniai gerai žinomi portugališki sūriai Queijo de Azeitao, Queijo de Castelo Branco ir Queijo da Serra da Estrela turi labai stiprų skonį, tad gali būti valgomi tiek brandinti, tiek švieži. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *