Maistas Prancūzijoje

Prancūzai nuo seno garsėja savo kulinarijos menu, vynais ir sūriu. Kadangi maistas Prancūzijoje yra ypatingai puoselėjimas ir gerbiamas, jų virtuvė yra pelningai pripažinta pačia populiariausia Europoje ir viena populiariausių pasaulyje.

Visgi tik nedidelė dalis turistų, kelionės į Prancūziją metu, sužino jų įvairialypę patiekalų ir padažų skonių gamą, nes maistas Prancūzijoje labai skiriasi priklausomai nuo šalies regionų. Kaip mėgsta sakyti šalies virėjai: „Paryžius – tai ne visa Prancūzija“.

Tačiau apie viską nuo pradžių. Šiame straipsnyje bus apžvelgta:

  • Maistas Prancūzijoje: tendencijos ir įpročiai
  •  Prancūzijos regionai ir jų tradiciniai patiekalai
  • Prancūzijos vynai
  • Sūrių įvairovė
  • Šiek tiek įdomių faktų

Maistas Prancūzijoje: tendencijos ir įpročiai

Prancūzai kreipia ypatingą dėmesį į tai, koks yra valgio skonis. Virtuvės genijais jie laiko tuos, kurie gaminant įprastus valgius sugeba pridėti kažko unikalaus, dar neišbandyto. Dėl to maistas Prancūzijoje yra gausiai gardinamas skirtingais padažais, kurių jie turi šimtus. Padažų naudojime labai paplitę alkoholiniai gėrimai: vynas, konjakas ir likeris. Šiuos gėrimus jie naudoja net kai kurioms sriuboms virti. Meilė viską gardinti įtakojo tai, kad maistas Prancūzijoje taptų žinomas kaip labai gurmanišku bei maistingu. Egzistuoja daug skambių posakių, apibūdinančių prancūzų kulinarijos įpročius:

  • „Kas sukuria naują patiekalą, žmonijai pasitarnauja daugiau nei naują planetą suradęs mokslininkas“ (Anthelme‘as Brillat-Sarvarinas „Skonio fiziologija“)
  • „Ekonomija – geros virtuvės priešas“ (Karemas)

Šie posakiai taikliai apibūdina svarbią tendenciją: maistas Prancūzijoje gaminamas vartojant daug kainuojančius ingredientus. O kai kuriuos klasikinius Prancūzijos virtuvės patiekalus yra pigiau valgyti restoranuose nei gamintis namie.

Prancūzijos regionai ir jų tradiciniai patiekalai

Dėl kitos geografinės padėties, klimato sąlygų ir nevienodos kai kurių šalies regionų istorijos, maistas Prancūzijoje yra skirtingas. Tipinis turistas, kurio kelionė apsiriboja ties Paryžiumi, paprastai teparagauja klasikinės virtuvės (dar kitaip – „Haute cuisine“) patiekalų. Ši virtuvė pakeitė tradicinius regionų patiekalus susistemindama ir pritaikydama juos atvykėlių skirtingiems skoniams. Klasikinėje virtuvėje privaloma naudoti brangiausią įrangą ir kokybiškiausius ingredientus.

Tačiau maistas Prancūzijoje ir jos regionuose skiriasi nuo pagrinde Paryžiuje ir aplink jį kultivuojamos „Haute cuisine“. Kelionės į Prancūziją metu verta aplankyti:

Normandija

Sidras

Dėl visoje Prancūzijoje labai populiarių ir dažniausiai pusryčiams valgomų sviestinių bandelių. Taip pat dėl antienos valgių (ypatingai anties su vyšniomis arba anties su kepenėlėmis iškeptos vyne). Maistas Prancūzijoje gardinamas šiame krašte pagamintu obuolių brendžiu („Calvados“). Taip pat Normandija garsėja ir obuolių sidru.

Bretanės kraštas

Prancūziški blyneliai

Dėl jos visame pasaulyje garsių blynelių. Šiame regione labiausiai valgomi lietiniai, taip pat rupūs blynai ir blynai iš grikių miltų. Maistas Prancūzijoje yra valgomas kartu su čia gaminamu „Muscadet“ baltuoju vynu, kuris ypatingai tinka su žuvies valgiais.

Šampanės kraštas

Šampanės kraštas

Viešėdami čia, būtinai paragaukite vietinio jautienos karbonado. Garsiausias Šampanės skanėstas – burnoje tirpstantys migdoliniai sausainiukai.

Elzasas ir Lotaringija

Elzasas ir Lotaringija

Patiekalai ir maistas Prancūzijoje yra labai skirtingi lyginant visą šalį su šiuo regionu. Prancūzai su vokiečiais ilgai ginčijosi ir kovojo dėl šio krašto valdymo. Prancūzai paėmė viršų, tačiau maiste vokiečių įtaka labai stipriai pastebima iki šiol. Maistas Prancūzijoje yra labiau rafinuotas nei Elzase ir Lotaringijoje, kuriame ypač mėgiami kiaulienos patiekalai su raugintais kopūstais. Taip pat čia paplitusios kiaulienos dešrelės.

Burgundija

Daržovės

Čia gaminami iš pažiūros paprasti valgiai. Tačiau burgundai garsėja savo gurmaniškumu ir nepaprastu pomėgiu vartoti aukščiausios rūšies ingredientus. Maistas Prancūzijoje yra labai artimas burgundiškajam. Tiek šalyje, tiek Burgundijoje yra labai mėgstamos baltų galvijų mėsa. Tačiau ypatingai šis kraštas garsėja vynų gamyba ir sraigėmis, kurios vadinamos „antruoju burgundų džiaugsmu“.

Prancūzijos vynai

Maistas Prancūzijoje paprastai vartojamas užsigeriant įvairių rūšių vynais. Ypač įprastą vyną gerti pietų metu. Prancūzijoje normalu matyti alkoholinius gėrimus geriantį paauglį, kadangi tai leidžia įstatymai. O per didžiąsias metų šventes, maistas Prancūzijoje net ir vaikams yra patiekiamas su taure vyno.

Šalies gyventojai yra labai lojalūs savo regione pagamintiems vynams. Dėl šios priežasties vyno pramonė išlieka stipri visoje Prancūzijoje. Vynas ne tik geriamas – maistas Prancūzijoje dažnai gaminamas vyną naudojant kaip padažą. Prancūzija yra didžiausia vynų gamintoja pasaulyje. Šio gėrimo rūšių šalis turi nesuskaičiuojamą galybę.

Populiarūs Prancūzijos vynai:

  • Baltieji: „Sancerre“, „Muscadet“ (sausas), Coteaux du Layon (saldus), Chabli.
  • Raudonieji: „Bordo“, Medoc, Saint Emilion, Margaux, Pomerol.

Sūrių įvairovė

Maistas Prancūzijoje paprastai yra gardinamas naudojant sūrį. Tai nacionalinis šalies pasididžiavimas. Labiausiai pripažinti yra pelėsiniai sūriai. Patys populiariausi jų:

  • Rokforo – žymiausias šalies sūris, gaminamas iš avies pieno.
  • „Camembert“ (Kamambero) – minkštas sūris, padengtas baltaisiais pelėsiais. Jis dažniausiai gaminamas cilindro formos. Šis sūris patenka į populiariausių sūriu pasaulyje dešimtuką.
  • Reblošono – maistas Prancūzijoje neįsivaizduojamas be šio minkštojo karvės pieno sūrio, nokinamo nepilną mėnesį. Tačiau į užsienį Reblošonas yra menkai eksportuojamas, tad kelionės į šalį metu, būtinai jo paragaukite.
  • Brie – Viduramžiais šalies aukštuomenė pavadino jį „sūrių karaliumi“. Šio sūrio gamybos technologija buvo tobulinama ilgus metus, kol pagaliau jis paplito visame pasaulyje. Jis patiekiamas prie balto vyno arba su balta duona.

Šiek tiek įdomių faktų

  • Prancūzijoje alkoholinius gėrimus galima vartoti nuo 14 metų.
  • Alkoholizmas kaip mirties priežastis užima trečią vietą šalyje.
  • Maistas Prancūzijoje yra labai vertinamas. Geras etiketas reikalauja suvalgyti viską, kas būna patiekta lėkštėje.
  • Prancūzijos restoranuose arbatpinigiai (kaip ir stalo serviravimo mokestis) jau yra įskaičiuoti į sąskaitą, tad papildomai jų palikti nėra būtina.
  • Esant restorane, rūkyti nėra priimtina, kol nėra išgerta kava.
  • Kai baigiate valgyti, etiketas reikalauja padėti šakutę su peiliu į lėkštę lygiagrečiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *