Maistas Suomijoje

Kulinarinė revoliucija Suomijoje

Maistas Suomijoje

Suomijos virtuvė tikriausiai nėra tokia, kurią būtų galima pavadinti pirmo populiarumo, paplitusia ir žinoma visame Pasaulyje, tačiau per porą paskutinių dešimtmečių ji gerokai pasikeitė ir pasikeitė į gerą, tad visai ne už ilgo gali tokia tapti, o suomiai pagarsėti kaip skaniausiai gaminanti tauta ne tik šiaurės, bet ir visoje Europoje! Maistas Suomijoje ir jo kokybė šoktelėjo į viršų visai neseniai – per paskutiniuosius keletą metų, modernioje, išsivysčiusioje šalyje Suomijoje, kuri turi puikią švietimo sistemą, išauga nauja nuostabių kulinarų karta, kurie į suomišką virtuvę įvedė įvairių naujovių, atidarė daugybę aukštos kokybės restoranų ir kavinių bei puikiai panaudojo visus savo šalyje randamus išteklius tam, kad maistas Suomijoje taptų gardesnis ir kokybiškesnis. Į suomišką virtuvę įtraukta labai daug naujų ingredientų, jie panaudoti kitais būdais. Naujieji virtuvės meistrai į suomišką maistą sudeda viską, ką galima rasti tik šiaurėje – įvairias uogas, kurių nėra niekur kitur, taip pat ir augalus, briedžių ir elnių ar net meškų mėsą. Visi šie ingredientai papuošia maistą Suomijoje, suteikia jam naujų spalvų. Greitas maistas Suomijoje nėra populiarus – jau nuo seno suomiai turi gilias tradicijas, visada gaminti namuose, neskubant, naudojant tik aukščiausios rūšies produktus ir garantuojant, kad pagaminto maisto kokybė bus pačios aukščiausios klasės. 

Suomiško maisto tradicijos

Maistas Suomijoje nuo seno turi labai tvirtas tradicijas. Tikriausiai dėl to, kad Suomijoje vyrauja šaltas klimatas, beveik visi patiekalai yra pateikiami karšti ir kiek aštroki – kad padėtų sušilti. Dažniausiai tai įvairūs troškiniai ir garuojančios sriubos. Nors visos suomiško maisto tradicijos yra gana originalios, tačiau keletas amžių Švedijos užgultyje ir 100 metų Carinės Rusijos priespaudoje paliko šiokius tokius pėdsakus suomiškoje virtuvėje. Grybai, laukinės uogos, įvairios upių bei ežerų žuvys siūlo puikią ir plačią produktų pasiūlą tiesiai iš gamtos, visais metų laikais. Nors žiemos pastaruoju metu kiek šiltesnės, nei būdavo seniau, tačiau jos vis tiek išlieka pakankamai atšiauriomis ir šaltomis, tad tai nekeičia suomiškų augalų ir gyvūnų įvairovės.

Šių laikų maistas Suomijoje

Suomiškas greitas maistas

Suomijoje iš tiesų gausu miškų, laukų, ežerų ir upių. Taip pat jie turi ilgą jūros pakrantę. Visa tai jiems suteikia puikią natūralių produktų pasiūlą. Dauguma šiuolaikinių Suomijos kulinarų yra linkę į šią maisto gaminimo pakraipą – pagaminti gardžius patiekalus iš to, ką galima gauti čia pat, gamtoje.

2000-aisiais metais keletas geriausių Helsinkio kulinarų parodė iniciatyvą ir suorganizavo projektą „Helsinkio“ meniu, kuris skatino gaminti kokybiškai iš vietinių, suomiškų produktų. Didelis dėmesys yra skiriamas ne vien tik suomiškų maisto produktų įsisavinimui ir įtraukimui į maisto gamybos pramonę, bet ir bendradarbiavimui su smulkiais maisto produktų tiekėjais iš provincijų. Daugybė jaunosios kartos suomių kulinarų yra apkeliavę ne vieną Pasaulio šalį ir iš ten parsivežę labai naudingos patirties, kurią stengiasi integruoti savo tėvynėje Suomijoje ir taip tobulinti jos virtuvę. 

Žuvis

Marinuota lydeka

Maistas Suomijoje tikrai neapsieitų be žuvies ir jos patiekalų – tai neatskiriama suomiškos virtuvės dalis. Šioje šalyje visos žuvys labai populiarios, suomiai jas renkasi pagal savo skonį. Žuvies pateikimo būdai čia taip pat yra patys įvairiausi. Suomiai žuvį valgo rūkytą, troškintą, keptą ir virtą. Kadangi žuvis ir žuvies patiekalai dažniausiai yra pateikiami visiškai švieži, tad kokią žuvį gausite restorane ar kavinėje, priklauso nuo sezono.

Mėsa

Nepaisant to, kad žuvis yra  pagrindinis ingredientas suomiškose patiekaluose, mėsa čia turi taip pat gan tvirtą rolę, o maistas Suomijoje be jos būtų kur kas mažiau patrauklesnis.  Egzotiška mėsa, kurios galite paragauti Suomijoje – tai paukščiai ir elniai. Ar jums ji patiks, ar nepatiks, priklauso nuo kiekvieno žmogaus asmeninio skonio. Tokie patiekalai kaip troškinta elniena patiekta kartu su jūros šaltalankių sviestu gali priversti apsilaižyti pirštus net ir pačius didžiausius gurmanus. Jei esate paukštienos mėgėjai ir jums patinka antiena, vištiena, būtinai išbandykite ir daugiau paukščių, kuriuos pateikia restoranai Suomijoje. 

Apsilankykite Helsinkyje

Helsinkis

Jei norite iš tiesų daug ką paragauti ir atrasti naujų skonių, keliaukite į Suomijos sostinę Helsinkyje. Maistas Suomijoje yra visur vienodai skanus, tačiau Helsinkyje rasite didžiulę pasirinkimo laisvę, kadangi čia yra įsikūrę daugybė naujų ir senų restoranų, kuriuose dirba aukščiausio lygio savo srities specialistai. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *