Maistas Turkijoje

Paklausus lietuvių keliautojų apie pagrindinius kelionės į Turkiją privalumus, dažniausiai gautumėm atsakymą: šiltas klimatas, pigios kainos kurortuose ir daug paskutinių minučių skrydžių bei kitų akcijų iš kelionės agentūrų. Nors tai pagrindiniai argumentai, bet tikrai ne vieninteliai. Keista, kad nedaugelis mūsų šalies atstovų akcentuoja, koks nepakartojamas maistas Turkijoje, kokia turtinga, daugialypė ir ilgametė jų virtuvė.

O kadangi kelionės į Turkiją bene populiariausias užsakymas Lietuvos kelionės agentūroms ir paklausa tik didėja, skubame plėsti jūsų akiratį apie šią šalį ir jos virtuvę. Norime, kad žinotumėte ne tik apie kebabus, bet, žinoma, paminėsime ir juos.

Plačiau šiame straipsnyje skaitykite:

  • Maistas Turkijoje: kultūrinė ir klimato terpė
  • Turkiški kebabai
  • Duonos reikšmė
  • Turkiški saldumynai
  • Alkoholiniai gėrimai

Maistas Turkijoje: kultūrinė ir klimato terpė

Turkija panorama

Nustebsite sužinoję, kad turkų virtuvė yra viena iš turtingiausių savo ingredientų ir valgių pasiūla visame pasaulyje. O sūrių gausa ši šalis lenkia tiek Ispaniją, tiek Italiją. Be to maistas Turkijoje yra vertinamas visų šios šalies piliečių: tiek turtingiausiųjų, tiek ir skurstančiųjų, kurie sau gali leisti maitintis tik vegetarišku pagrindu (daržovės šio karšto klimato šalyje yra itin pigios).

Maistas Turkijoje pagrinde yra įtakotas dviejų veiksnių: Graikijos kultūros ir Islamo. Daugelis nežinančių valgydami šimtus patiekalų, tapatina juos su graikiškąja kultūra. Tačiau iš tikro tai abiejų tautų nacionaliniai patiekalai (dėl šios paties priežasties ant graikų gali pykti ir bulgarai). Vienintelis didelis skirtumas tarp šių virtuvių yra tai, kad graikai yra krikščionys, o turkai – musulmonai. Dėl to maistas Turkijoje yra gaminamas nenaudojant kiaulienos. Pagrindinė mėsa Turkijos virtuvėje – aviena. Ją turkai moka paruošti puikiai: be specifinio kvapo ar skonio, kaip kartais šią mėsą gali patiekti Lietuvos gruzinų restoranuose. Taip pat šalyje suvalgoma daug veršienos.

Turkiški kebabai

Kebabas

Maistas Turkijoje geriausiai žinomas dėl visame pasaulyje populiariųjų kebabų. Tačiau, turkų nusivylimui, daugelyje šalių šis patiekalas yra nacionalizuotas ir iškreiptas, – kad ir Lietuvoje egzistuoja kebabinių, kuriose siūlomi kiaulienos kebabai.

Turkai kebabais vadina visą mėsą, kuri yra kepama ant iešmo prieš tai užmauta ant jo žalia. Pavyzdžiui mums gerai žinomą šašlyką turkai vadina „Shish“ kebab.

Maistas Turkijoje pasižymi gausiu daržovių kiekiu, todėl ir kebabų pagrindą sudaro šis garnyras. Dažniausiai kebabai Turkijoje gaminami iš avienos. Tačiau taip pat yra paplitę vištienos ir jūros gėrybių kebabai.

Duonos reikšmė

Turkiška duona

Visas maistas Turkijoje valgomas naudojant įvairių rūšių duonas. Nesvarbu ar tai pusryčiai, ar pietūs, ar vakarienė, kaip ir nesvarbu, kokio socialinio luomo šeima sėdi prie virtuvės stalo – populiarioji „Ekmek“ (balta duona) yra ant kiekvieno stalo. Maistas Turkijoje valgomas ir su „Pita: ar „Katmer“ – jos gaminamos iš kviečių naudojant neraugintą tešlą. Duona Turkijoje yra valgoma dažniau nei bulvės, makaronai ar ryžiai.

Svarbiausios tradicinės turkiškos duonos gaminimo priemonės – specialus kočėlas bei keptuvė, kuri vadinama „sadžas“. Naudojant šią namų įrangą gaminamas ir kitas tradicinis maistas Turkijoje: „Cig börek“ (naminiai čeburekai), „Manti“ ir „Lahmakun“ (turkiškas duonos ir mėsos valgis, kuris primena picą).

Turkiški saldumynai

Nors bene visas maistas Turkijoje yra palankiai vertinamas europiečių, vietiniai saldumynai įtinka ne visiems. Priežastis to: jie nepaprastai saldūs ir gardinami tokiais riešutų ir vaisių deriniais, kurių skonis ne visada įtinka neislamiškos kultūros virtuvės šalininkams. Tačiau pagrindiniai desertai Turkijoje, bachlava sausainiai ir chalva, išties verti dėmesio ir juos mėgsta visas pasaulis.

Raki ir kiti alkoholiniai gėrimai

Maistas Turkijoje yra gaminamas nenaudojant kiaulienos – islamo tikėjimo šalininkams tai yra draudžiama. Turkai griežtai laikosi šio draudimo, daugeliui jų yra nemalonu vien pagalvojus apie šios mėsos valgymą.

Korane visiems musulmonams aiškiai išdėstytas dar vienas draudimas: negalima vartoti alkoholinių gėrimų. Tačiau šio įsako laikosi anaiptol nevisi. Dažnai maistas Turkijoje valgomas užsigeriant vietiniais vynais. Jie čia gaminami nebūtinai iš vynuogių – labai populiarūs gervuogių, vyšnių, granatų ir net melionų vynai.

Visgi pats populiariausias alkoholinis gėrimas Turkijoje yra „raki“. Tai anyžinė degtinė, kuri yra praskiesta su vandeniu, kad įgautų baltą spalvą. Maistas Turkijoje retai būna ja gardinamas, šį gėrimą vietiniai vartoja atskirai nuo visko.

Daugelis lietuvių anyžine degtine neteisingai vadina kitą gėrimą – sambuką. Tačiau šis mūsų naktiniuose klubuose gražiai uždegamas ir su kavos pupelėmis pateikiamas anyžinis gėrimas yra ne degtinė, o iš Italijos kilęs likeris.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *